måndag, december 11, 2006

Widescreen vinter

Vintern kan envisas med att vara hur mörk som helst. Den knäcker inte mig. Jag låtsas bara att Stockholm är en enda stor, ordentligt nedsläckt biosalong, där man behöver anstränga sig lite för att hitta duken. Utöver De andras liv, som jag ännu inte lyckats se, men rekommenderat till höger och vänster finns det massor att se fram emot.
En avsevärd del av de kommande delikatesserna innehåller, till min stora glädje, nån sorts sf och ena eller andra sortens animationer. Som franskproducerade Renaissance som ger framtidens storebror ett välbehövlig ny noir facelift. Och apropå noir så verkar det som om Hollywood till slut lyckats pressa fram en ambitiösare tolkning av allas favoritjunkie Philip K Dick. Trots snart 30 års idoga försök att göra nåt vettigt av sf-genres kanske viktigaste författare har resultaten, utöver Blade Runner, varit kalkoner. Ibland välvilliga kalkoner men likväl kalkoner. Och Blade Runner är egentligen en bättre film än vad den är en K Dick filmatisering. Men nu, nu händer det nog slackerdebuterande Richard Linklater har gett sig på ett av K Dicks senare alster som kretsar kring hur verklighetsuppfattningen störs under inverkan av narkotika (duh). A Scanner Darkly verkar mycket lovande
Något mindre animerad men säkert lika fantasifull är Mexikanska Pan's Labirynth, en vuxensaga av Guillermo del Toro som gjorde en jättefint jobb med Hellboy.
Och sist men inte minst så kan man alltid se om Commandopingvinernas (från Madagascar) juluppdrag på YouTube.