söndag, januari 06, 2008

Ett urgulligt tecknat fadermord

Studio Ghiblis senaste verk är en kontroversiell tolkning av Ursula K Le Guins Övärldstrilogi.

Ursprungligen tänkt att regisseras av det åldrande geniet Hayao Myiazaki som fick författarinnans unika personliga tillstånd att böja till berättelsen efter eget huvud. Hayao tog på sig detta ärofulla uppdrag men projektet kom inte realiseras under pga en redan stor arbetsbörda i kombination med tidskrävande hantverksmetoder och perfektionistiska ambitioner.

Istället klev Hayaos son Goro in i projektet. Trots sin fars uttalade förmaningar och utan någon erfarenhet av film tog sonen ( som dittills verkat som arkitekt) över regissörsrollen.
Faderns farhågor om sonens tillkortakommanden inom filmmediet besannades när slutresultatet, Tales from Earthsea (Gedo Senki på japanska , Legender från Övärlden på svenska) nedgjordes av Japans inhemska kritikerkår som ansåg att Goros försök överhuvudtaget inte kunde mäta sig med faders mästerverk som därmed släpades i smutsen. Filmen valdes till och med till "Worst movie ever" i Bunshun's Raspberry Awards.

Även Ursula K Le Guin har reseverat sig mot filmen via ett diplomatiskt uttalande på sin hemsida som författarinnan kände sig tvungen att publicera efter att Goro, troligen avsiktligt, misstolkat ett neutralt ömdöme om filmen som Ursula kände sig tvungen att uttala i Goros närvaro.

Det verkliga dramat ligger sålunda i relationen mellan Hayao och Goro, och är därför kanske en historia som aldrig kommer berättas men det finns anledning att tro att Goro definitivt inte är helt ok med att ha vuxit upp i sin faderns skugga när han väljer att inleda sin debut med ett från boken fullständigt fristående fadermord.

I ljuset av ovanstående blir det inte särskilt svårt att tolka illustrationen på filmaffischen