fredag, juni 29, 2007

Sexualpolitik med stänk av Mariachi

Sångtitlar som I Want To Be The Boy To Warm Your Mother's Heart, We're Going to Be Friends eller I'm Finding It Harder to Be a Gentleman har tydligt visat att White Stripes är ett band med hjärtat på rätt ställe. I och med det och Meg och Jack Whites säkra navigerande mellan rockens klyschor har de blivit förbluffande positiva förebilder för många musikintresserade ungdomar. Särskilt om man jämför med det söta lilla bandets sexualiserade, kriminaliserade och generellt degenererade grannar på världens topplistor.
På den senaste skivan Icky Thump slås det ytterligare slag mot en värld av tonåriga horor och hallickar.
Polemiken blir extra intressant i Conquest, en oväntat Mariachi-rockig cover på något dammiga 50-talsikonen Patti Page.
I ett mysigt mikropunk-arrangemang spetsat med humoristiskt Tre Amigos-blås avfärdar Conquest den manliga jakten på sexuella erövringar med en svidande sensmoral där den kvinnliga listen vänder historien som så att den slutar i ett gulligt bröllop. År 2007 kan jag på rak hand inte komma på nåt radikalare musikaliskt uttryck.
Det vore intressant om detta skulle bli ett första steg mot att återetablera kärnfamiljen i rocklyriken. Efter snart 60 år av konstanta kulturella rebellaktioner mot denna institution är det erhört uppfriskande att för en gångs skull få stampa takten till klassiska kristna värderingar