söndag, juni 24, 2007

Socialistiska mullvadar vi minns: Krtek

En konsekvens av att växa upp bakom järnridån var att utbudet av barnprogram var avgränsat till produktioner från Warszawapakten. Disney var ju en ambassadör för det västerländska förfallet och tilläts med mycket stor skepsis inverka på barnen vid några få tillfällen om året.
Istället fick man som barn njuta av socialistisk konformistiska animationer från tex. Sovjet, Tjeckien, Polen och Östtyskland.
För min dåvarande smak var dessa fullständigt tillräckliga och säkert mindre skadliga än Staffan Westerbergs formexperiment vid samma tid.
Vad jag minns, var det enda jag led av att jag inte fick tillräckligt med tecknat.
En av de roligare bekantskaperna från denna tid var den lakoniska tjeckiska mullvaden, Krtek. Krtek skapades av Zdenek Miller och var en lugn, blyg och mycket fåordig mullvad som tenderade att hamna i en hel del uppbyggliga äventyr mot bakgrund av det dynamiskt framväxande socialistiska samhället.
Utöver vad jag lyckas tyda ur Krteks japanska fansite har jag inte lyckats hitta några återutgåvor av Krteks äventyr. Jag hoppas verkligen att de så småningom görs tillgängliga så att jag får tillfälle att återuppleva min lyckligt indoktrinerade barndom.
Under tiden får jag väl hålla till godo med YouTubes Krtek-urval.